Инициатива на фондация Гората .бг

Преди няколко седмици получихме предложение да се включим към инициативата на фондация Гората .бг- засаждаме бъдеще. Дадохме заявка за участие и сега получихме комплекти за засаждане на дървета. Безвъзмезните комплектите включват: еко саксия, семена от дъб (жълъди) и семена от явор, биотор, етикети, инструкции и всичко необходимо за отглеждането на собствено дърво.

 В продължение на седмица близо 400 ученици от   първи до четвърти клас на ОбУ „Неофит Рилски” Самоков   садиха семена на дървета.

 На всяка саксия те написаха кога и от кого е посадено растението и поеха грижата за две години да отгледат фиданка, която след това ще бъде  засадена в градска среда.

Всяко дете заслужава възможността да отгледа собствено дърво в рамките на инициативата „100 000 садим гора“.Участниците в инициативата работиха с добро настроение и усмивки, породени от интереса и любопитството.Във всеки клас беше изнесена беседа за гората. Учениците разбраха, че дърветата дават живот и  чист въздух. Зеленината в града, спира ерозията, разпространението на праха и прави прохладна сянка през горещите летни дни.Получиха подробни инструкции как да засеят и отгледат първото си дърво, а и как и къде да го засадят, в тяхното населено място или близо до него.

Засаждането на дърво се оказа приятен и забавен начин децата да научат каква е ролята на дърветата в природата и в живота на хората. Знанието, добито по този нагледен и „изследователски“ начин, се запечатва ярко и трайно в съзнанието. 
И за учителите е по-лесно да предадат важни знания, онагледявайки ги със засаждането – знания за въздуха и кислорода, за животинския свят, за почвите, за сезоните, за градовете и градската среда, за енергията и др.