Събития

Заключителна дейност по проект „Подкрепа за успех“

На 28.06.2022г. ОбУ „Неофит Рилски“, гр.Самоков съвместно с ОУ „Васил Левски“, с. Ярлово и ПГ по Туризъм, гр.Самоков проведе междуучилищна инициатива по проект „Подкрепа за успех „ с цел обмен на добри училищни практики. Гости на заключителното събитие бяха: главен експерт Илонка Ценкова от РУО София област,зам.кмета на Община Самоков г-жа Люба Кленова, експерт отдел образование към Община Самоков, г-жа Снежана Дамянова, директорът на ОбУ „Неофит Рилски“ г-жа Евтимия Босева, директорът на ПГ по Туризъм г-жа Борислава Хаджийска и директорът на ОУ „Васил Левски“ г-жа Славейка Галева. В изявата се включиха ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап, които показаха своя напредък, знанията и умения, заложени в програмата на проекта. Те се представиха в изявата под надслов „Заедно можем повече“. В три отделни кръга редактираха текст, решаваха кръстословици, отговаряха на въпроси от викторина и пресмятаха задачи,. За емоционалното преживяване спомогнаха направените плакати по време на паузите и дефилето съпроводено от песни изпълнени от учениците. За своя труд, старание и целеустременост всички бяха наградени с поощрителни награди и с вкусна почерпка.

Панорама на средното професионално образование

На 20.06.2022г. се проведе Панорама на средното професионално образование в Софийска област.

За поредна година ОбУ „Неофит Рилски“ взе участие в панорамата, като представи обявения план прием по професиите: „шивачество“ и „текстообработване“ за учебната 2022/2023 година.

Г-жа Росица Иванова – началник на РУО-София област и заместник-кметът на Община Самоков г-н Дончо Зашев официално откриха III издание на Областната панорама на средното професионално образование в Софийска област.

Панорамата се организира от Регионално управление на образованието – София област с подкрепата на Кмета на община Самоков.

Гости на официалното откриване бяха г-жа Люба Кленова – заместник-кмет по туризъм на Община Самоков,

г-жа Вергиния Йорданова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – София област, представители на Общинската администрация и директори на образователните институции в общините Самоков, Ихтиман, Костенец и Долна баня.

Национален ученически събор за спортно – туристически сръчности и умения

На 28.05.2022 г., туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология Етрополе  съвместно с Община Етрополе и Български туристически съюз, проведоха национален събор, преглед на туристически дисциплини и  сръчности и умения за деца и юноши от 7 до 18 годишна възраст, в местността „Братска могила“ край град Етрополе.

Този събор има за цел да пропагандира туристическото движение, да съдейства за създаване на навици за системно практикуване на видовете туризъм и спортно – туристическите дисциплини у учениците, да се проверят физическите, техническите и морално -волевите качества на участниците и да се определят най-добрите  в отделните дисциплини.

В него взеха участие ученици, членове на туристически дружества и туристически клубове към училищата в страната. Над 100 участници участваха в мероприятието и  се състезаваха в три възрастови групи в следните дисциплини: спортно – туристическа щафета, преминаване с велосипед през планинска вело пътека, построяване на палатка за време и теглене на въже.

В отборното класиране по възрастови групи сред най-добрите бяха и нашите отбори – на ОбУ „Неофит Рилски“, гр. Самоков, с ръководител Марияна Илиева. Медали завоюваха учениците ни и в трите възрастови групи, като това доведе и до спечелване на купи в крайното класиране – второ място за възрастова група 15-18 години и трето място във възрастова група 11-14 години.

 Един слънчев и незабравим  ден за децата. Мигове, наситени с много спортен хъс и приятелство. Ръководителите на отбори си пожелахме  да продължим да работим все така всеотдайно с учениците, защото туризмът е здраве.

На 08.06.22год. в град Елин Пелин се проведе детски турнир по крикет „Да играем крикет“. Победител във възрастовата група до 15г. стана отбора на Обединено училище „Неофит Рилски“ гр. Самоков. Наградите връчи проф. Николай Колев, член на УС на БФК.

На 3-ти и 4-ти юни 2022г. парк “Марно поле” във Велико Търново бе проведен 17-ят детски ромски фестивал “Отворено сърце” – приказка на толерантност, приятелство и мир, който организира Център Амалипе.За своето представяне ОбУ “Неофит Рилски” гр.Самоков получи две грамоти: за отлично представяне и като “Училище – посланик”. Също така бе наградено с интерактивна игра и четири езиков речник.

Близо 1500 ученици от около 80 училища . Деца от цялата страна, от различни етноси-ромски, български и турски , с различни съдби, проблеми и успехи пяха и танцуваха заедно, хванати за ръце, доказвайки, че когато сърцата са отворени, няма разделение.

На откриването участниците приветстваха Н.пр. Мартина Фийни – посланик на Ирландия и координатор на Посланическата група по ромските въпроси, областният управител на Велико Търново Людмила Илиева, Яна Малашева, представител на МОН, Пенка Игнатова – Директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” при Община Велико Търново, директорът на ЦОИДУЕМ Лало Каменов,инж. Розалия Личева, Началник на РУО Велико Търново и др. Поздравителни адреси бяха изпратени от Президентство на Република България, акад. Николай Денков – министър на Образованието и науката, Иван Кръстев – зам.-минитър на труда и социалната политика, проф.Костадин Ангелов,

Днес в училището ни пристигна набор от спечелен проект по БДП от миналата година. Той включва три интерактивни килима, смарт робот, робот мишка, сигнални жилетки, защитна каска, тематични табла, сглобяеми пътни знаци, голям и малък електрически светофари др. пособия. Ученици от трети и втори клас днес помагаха при сглобяването и позиционирането. Голяма част от комплекта е позиционирана за сега в кабинета на г-н Ненков. Може да бъде показан на учениците.

В последния ден преди лятната ваканция, в нашето училище бе тържествено и забавно. Учениците от първите класове показаха какво са научили и как са се подготвили. Те заявиха гордо пред своите родители, учители и приятели „Аз вече мога да чета и пиша!”. Под формата на стихове, песни и разнообразни игри, подготвени с много старание, те направиха заявка за истински пълноценни ученици. Децата не се смутиха и показаха колко много са научили от началото на учебната година до сега. Със своеобразната стълба на Знанието бе показано докъде може да достигне човек, когато е старателен и учи с постоянство. Своеобразен жест за довиждане с начален етап на обучение направиха и четвъртокласниците. Те с вълнение благодариха на всички, които са се грижили за тях през тези години и заявиха твърдо, че никога няма да забравят първата си учителка и трепетите в началните класове. Госпожа Босева направи поздрав към всички малки ученици и пожела весело и безгрижно лято. Тридесет отличника от всички класове получиха заедно с удостоверенията си и лента за отличник.В края на днешното тържество грамоти за достойно представяне получиха участниците в конкурса на СБУ „Аз и числата“ и „Аз и буквите“, в Национален конкурс „Странджа през моя поглед“ -Шарено петле, където взеха участие учениците от ЦДО на вторите класове, участниците и в Национален конкурс за детска рисунка „Рецептите на баба“.

Днес, 17.05.2022г. празнуваме патронния празник на ОбУ“Неофит Рилски“ Той бе изпълнен с танци, рецитали, много емоции, усмивки и прекрасно настроение.

ОбУ „Неофит Рилски“ гр. Самоков бе домакин на областния кръг от състезанието по „Безопасност на движението” и същевременно бе своеобразен бенефис на зам. директора Христоско Чамов, който 40 години от професионалния си стаж е посветил на обучението на учениците по учебния предмет „Безопасност на движението” и е организатор на събитието на общинско ниво. В състезанието се включиха 7 отбора от Софийска област, класирали се на общинските първенства – четири във възрастовата група 5-7-ми клас и три във възрастова група 8-10-ти клас. Самоков бе представен от отбора на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” в първа група и от отборите на ОбУ „Неофит Рилски” и ПТГ „Никола Вапцаров” във втора възрастова група. Кметът Владимир Георгиев откри състезанието и пожела успех на всички участници. На откриването присъстваха още зам. кметът Дончо Зашев и гл. експерт „Образование и младежки дейности” Снежана Дамянова, която бе и председател на комисията по провеждане на състезанието. Директорът на училището – домакин г-жа Евтимия Босева поздрави отборите и подчерта важността на обучението по безопасност на движението. Г-н Чамов разясни регламента на състезанието и обясни условията за преминаване на елементите. Оценяваща комисия бяха служители на КАТ-пътна полиция към РУ – Самоков. Всички отбори трябваше да преминат през два кръга. В единият трябваше да решат тест по „Безопасност на движението”, а вторият бе практически – преминаване на елементи, като се спазват правилата за безопасност на движението на колоездачи. След приключване на състезанието, бяха изчислени точките на отборите и определено крайното класиране. Първи във възрастовата група 5-7- клас стана отборът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград, а във възрастова група 8-10-ти клас победи отборът на СУ „Христо Ясенов” – Етрополе. Те ще представят Софийска област в Националното състезание по безопасност на движението. Отборите от Самоков във втора възрастова група ПТГ „Никола Вапцаров” и ОбУ „Неофит Рилски” заеха съответно второ и трето място. Отборът на ОУ „Авксентий Велешки” при по-малките, остана четвърти. Призьорите получиха купа, медали и грамота. Предметни награди бяха осигурени от Община Самоков и „Самел 90”.

Всяка година по това време, самоковци отдават почит на освободителите на града ни. Датата 14 май за нас има дълбок, разтърсващ смисъл. Зад тази дата стоят пет века тежко робство и една мечта, един едничък изход – СВОБОДА! Преди 144 години /на 30 декември 1877 г. по стар стил, 11 януари 1878 г. – по нов стил/ за първи път съдбата на града ни е била сложена в ръцете на българи. За първи път в Самоков е имало български кмет – Иван Доспевски, чиято е била идеята за построяването на един от най-ценните паметници в града ни – паметника „Кръста”. Не знаем дали друга национална борба е носила върху знамето си такава страховита алтернатива – „Свобода или смърт”. Но знаем, че е важно да помним корените и традициите си. Важно е да помним героите, донесли свободата ни, обвита в едно свещено знаме. По този повод учениците от третите класове, посетиха открит урок по родолюбие в двора на Митрополитската църква , по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви.. Лектор беше г-н Балабанов историк и общественик. Урока протече интересно, децата изслушаха любопитните факти от нашата история с внимание.

ОбУ “Неофит Рилски“ бе домакин на общински кръг по БДП. Състезанието се проведе на 28.04.2022г. в две възрастови групи: V-VII клас и  VIII-X клас. Участваха отбори от СУ“Отец Паисий“, ПТГ“Никола Вапцаров“, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и ОбУ“Неофит Рилски“. Състезанието се проведе в два етапа, практическа – майсторско управление на велосипед  и теоретична част – решаване на листовки. Победител в първа възрастова група е ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, а във втора ПТГ“Никола Вапцаров“.

В седмицата преди Великден на 2022г учениците от ОбУ“Неофит Рилски “ се включиха в инициативата на Община Самоков за украса на града. Под ръководството на г-жа Копаранова и г-н Занев и учители от начален етап, учениците рисуваха и се забавляваха.

Седмица на гората … Да засадим живот…

На 14.04.2022г. бе организирано пролетно почистване в двора на двете сгради на ОбУ „Неофит Рилски“ и прилежащите към него терени. Инициативата е на ръководството на училището и на Община Самоков. В почистването се включиха всички ученици , учители и не педагогически персонал и всички деца от подготвителните групи. Целта на инициативата бе да се покаже, че трябва да поддържаме природата чиста, както и да се грижим за нея, за да може и тя да помага на нас. Всички деца бяха много ентусиазирани и удоволетворени от постигнатите резултати.

Викторина по география

На 14.04.2022г. учениците от 8-те класове участваха във викторина, свързана с географията като наука , обединяваща всички други науки. Викторината бе организирана от Местната комисия за борба с противообществените прояви. Учениците научиха много полезни неща свързани с географската наука. Отговаряха на забавни въпроси, като имаше надпревара кой да отговори пръв на зададения въпрос. Всички ученици показаха много добри познания. За постигнатите успехи бяха наградени, а те с голямо удоволствие заявиха, че пак ще участват!

Музейко

В два поредни дни учениците от 1 до 4 клас имаха възможност да посетят най-големият детски научен център в Източна Европа Музейко. Музейко е изграден върху разгъната площ от 3500 кв.м., 2000 от които са заети с интерактивни игри, посветени на наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства. Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават изложбите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и цивилизацията. Центъра е разделен на епохи – минало, настояще и бъдеще. Във всяка епоха присъства най-интересното от нейните науки: археология и геология в миналото, природа и архитектура в настоящето, космически изследвания, енергия и комуникации в бъдещето. В Музейко всеки ден се случва нещо ново – обазователния екип ни очакваше с научни демонстрации и закачки, увлекателни приказки и открити ателиета посветени на наука, технологии и изкуство! Децата се впускаха в приключения, запознаха се с интересни факти, играха и научиха много нови неща. На връщане децата с нетърпение очакваха детското меню в „Макдоналдс“ и се почувстваха специални, а по големите посетиха комплекса „Знаме на мира“.

Днес на 31.03.2022г. се проведе партньорска среща между учениците от четвъртите класове и представители на Община Самоков -бенефициент по проект „Намаляване на отпадъка при източника в Самоков с предизвикателствата на гр.Рубе“. Училището ни е партньор по проекта. Информационната среща протече, като децата предварително бяха събрали разделно отпадъци и демонстрираха, по какъв начин ги събират, разделят и опазват околната среда. Техните действия бяха оценени , за което получиха чрез томбола различни заслужени награди.

Проект „Научи се да караш ски“ – 2022

В периода 21.03-24.03.22г. учениците от 3 клас взеха участие в проект на МОН ,,Научи се да караш ски- 2022″ с любезното домакинство на Бороспорт в курорта Боровец.Всеки един от участниците за първи път се качва на ски, но приехме предизвикателството като забавление.Четири дни изпълнени с много положителен заряд, нови запознанства, спортен хъс и незабравими емоции. Обучението завърши с финални състезания.Имаше победители и победени!Освен пролетното слънце, което ни огряваше през тези дни по пистите на Боровец, грееха и щастливи детски усмивки!

Включихме се активно в инициативата за събиране на храни и консумативи за бежанците от Украйна

Честита Пролет!

Да посрещнем с отворени сърца, пречистено съзнание, вдъхновение и много настроение сезона на сътворението, обновлението, събуждането и растежа. Пролетта носи промяна, нови надежди, нови стремежи и нови успехи. Честита и прекрасна нова Пролет! Прекрасни цветни ансамбли, композиции по прозорците и апликации по стаите, коридорите и фоайетата, показват как светлината надвива тъмнината и денят ще започва да става по ведър. Това е началото на пролетта, на обновлението и растежа в природата – първите пролетни цветя и зеленина, първите цъфнали дървета, птички. В духовно отношение пролетта е символ на прехода от покоя, неподвижността, тъмнината, студенината към активността, движението, светлината, топлината. Това е времето, в което се отваряме и обръщаме навън за по-динамични дейности в живота си и за подновяване на връзката и контакта ни с природата. Изумително е усещането как цялата земя вибрира жадна за първите семена, първите топли пролетни лъчи, за първия пролетен дъжд, нежния цветен аромат и чудната песен на птиците.

Днес 22.03.2022г. отбелязваме голямото чудо на света Нейно Величество ВОДАТА. Чистата питейна вода ни е нужна за да сме живи. А от къде идва тази вода? Кои са източниците и какъв е пътя на тази вода, за да стигне до нас годна за пиене? Може би ни се вижда доста просто да завъртим кранчето на чешмата и оттам потича чиста вода за пиене.Та нали откакто се помним, винаги е било така. Истината е, че водата е най-големия дар от природата, но ако не пазим самата природа, няма как да имаме чиста вода. На всички тези въпроси дадохме отговор днес. Говорихме с учениците за висшето благо да имаме хубава, чиста вода и колко трябва да бъдем отговорни , за да я опазваме. Взехме дейно участие в конкурса „Водата извор на живот“ .

Името на конкурса е „Мартенички бели и червени“

Получихме грамоти за класирани наши ученици в национален конкурс на Регионален център за подкрепа гр. Перник. Конкурса беше за изработена оригинална мартеница. Децата са от 2 а, б и г класове.

Отбелязваме тържествено 3 март

Литературно-музикална програма бе изпълнена от ученици от 5-7 клас, а малките възпитаници от начален курс с интерес изработиха табла и постери. В класовете бяха пуснати тематични презентации. Оформени бяха кътове, показващи най важните моменти от историята ни.

Началото на март е посветено на посрещането на митичната господарка на месеца. Началните дни на пролетта са обвързани с представата за добрата старицата. Господарката на месеца е наричана Баба Марта от българите. Възможно е нейната старост като житейски признак да отразява връзката с края на зимата, но в българската народна вяра тя, като митологичен персонаж се свързва и с идеята за дарителката на предстоящата пролет, която трябва да бъде омилостивена и благоразположена. Традиционно училището ни приветства Баба Марта с красиви мартеници и украса посветена на празника. Учителите от ЦДО се включиха активно в инициативата на Община Самоков за изработване на големи мартеници, които ще украсят обществени обекти в града.

За поредна година, на днешния ден в училище отбелязваме деня на розивата фланелка. Ученици и учители изпратиха послания за доброта, толерантност, уважение, съпричастност и казаха своето: НЕ НА ТОРМОЗА И АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ!!!

Отбелязваме 149 години от обесването на Васил Левски

Учениците от вторите класове съпреживява историята на големия наш национален герой. На тази свещена дата за всички българи, скланяме глава в знак на преклонение и възхищение пред великото му дело. Незабравими моменти от емоционалното тържество. През цялата изминала седмица учениците от всички класове рисуваха, оцветяваха и се запознаха с живота и делото на Апостола на Свободата.

Ученици на ОбУ „Неофит Рилски“ – гр.Самоков отново ни накараха да се гордеем! След приключилия общински конкурс по повод 1 ноември – Ден на народните будители, на тема „Историята на моят роден край“, по инициатива на г-н Владимир Георгиев, бе направен календар с рисунките на отличените ученици. Най-хубавият коледен подарък, който получиха участниците в конкурса бе новината, че творбите им са уважени и са част от календар за новата 2022 година, като всеки от тях получи календара. Отличени са рисунките на Стефан Първанов от 6в клас и Мария Зоранова от 6в клас. Поздравления за успеха на учениците и техния преподавател госпожа Татяна Копаранова, старши учител по изобразително изкуство.

Това е във връзка със Седмицата на приятелството, която е от 07. до 14.02.2022г.

“Приятелите се броят на пръсти. Броиш до пет и казваш си: “Дотук!” Но всеки пръст си има своя същност. И всеки пръст е брънка от юмрук.“ Водени от вдъхновението на седмицата на приятелството, малките ученици я пресъздадоха в интересни картички, макети, табла и други творения. Фоайетата и коридорите се изпълниха с красиви изделия с послания.

Днес госпожа Ангелова поднесе наградите от конкурса „Грея в народната носия“, изпратени от Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Самоков на учениците от четвъртите класове. Те взеха участие със снимки от тържества в които са участвали с носии. Едната от снимките е с народни носии, а другата с ромски носии за празника „Василица“. Учениците заявиха участие в конкурса на комисията, като бяха едни от малкото участници, които показаха и разновидност на носия от друг етнос. Получиха за награди автентични календари за достойно участие.

Въпреки наложената ситуация и Ковид мерките, днес отбелязваме Международния ден на прегръдката. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия. Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести. Днес педагогическият съветник Илияна Георгиева, разказа на ученици от четвърти клас за историята на този ден. Децата си пожелаха много скоро да можем да общуваме по близо един с друг.

ОбУ „Неофит Рилски“ винаги се старае да има свой облик различен от всички училища в района, като обогатява традициите си. Точно те са инструмент, който позволява да се запази спецификата на ромския етнос през вековете. Така наречените „ромски закони“, са предавани от поколение на поколение и от родители на деца. Те създават ромската идентичност. Един от най почитаните празници е Банго Василий. Традиционно го отбелязваме. Той се празнува от 13 до 15 януари. Смята се, че какъвто човек прекрачи прага на къщата, такава, ще е и новата година за семейството. Празнуването на Василица е свързано с много легенди, но най важната от тях е свързана със Свети Васил като застъпник и защитник на ромите. Учениците от четвъртите класове поздравяват всички с настъпващия празник и нека техните пожелания се сбъднат за всеки един от нас.

Както в много страни по света така и ние отбелязваме Международния ден на най-прекрасната дума – „Благодаря!“. Един прекрасен повод да изразим благодарността си към всеки, който ни е направил деня по-добър.Специалистите твърдят, че думите на благодарност могат да „стоплят“ и успокоят хората, стига да са изречени от сърце, разбира се.Получаването на „Благодаря“ след услуга или добро дело ни кара да се чувстваме по-добре.Под ръководството на нашите колеги Татяна Копаранова и Стоян Занев бяха ръчно изработени икони. С най добри чувства иконите бяха дарени на лекарския екип от Спешна помощ към УМБАЛ Самоков. Срещата на директора на училището Евтимия Босева и ръководителя на звеното към болницата Ивалина Трендафилова бе много специална и трогателна. Лекарите и персонала бяха трогнати от жеста на благодарност. Тяхната отдаденост на професията в този момент е достойна за уважение и това бе момент да им я покажем. Учителите по английски език решиха да покажат на учениците, посредством интерактивни занимания в класовете как по света хората благодарят и оставят послание към всеки, който е заслужил вълшебната думичка.

Посрещнахме Дядо Коледа. Празничния дух се настани при нас.

Изделия изработени за коледния базар.

Остават само няколко дни до един от най-големите християнски празници. Коледа наближава и както всяка година, и през тази очакванията за нея са изпълнени с красиви послания, които за мнозина идват заедно с приказни цветни подаръци и много топли мисли за приятелите и семейството. По традиция децата пишат своите писма до добрия старец. И този път не направихме изключение в ОБУ „Неофит Рилски“ гр. Самоков. Всички деца си пожелаха любими неща за подарък, написаха писмата си и очакват с нетърпение какво ще се случи. Най добрите от тях бяха прочетени в класовете. Всяко дете крие надежда за сбъдване на мечтата си.Училището е подготвено и украсено, чака вълшебния празник с нетърпение. Сръчни ръчички подготвят изделията за Коледния базар.

На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица.

В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението има някаква форма на увреждане. В България, почти половин милион българи са с призната намалена работоспособност или степен на увреждане. Над 10 000 от тях са деца.

3 декември е отбелязан като Международен ден на хората с увреждания за първи път през 1992 година от Генералната асамблея на ООН.

Целта на този ден е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпа им до общообразователната система, както и до общия пазар на труда, до информацията и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Хората с увреждания в България ежедневно се сблъскват с проблеми, за които обикновения човек едва ли се замисля.Реално в повечето населени места дори разходка по тротоара с количка е невъзможна. Хубаво би било разберем възможно най-скоро, че е добре да проявяваме толерантност, търпение и разбиране към хората със специални потребности в нашето общество.

В нашето училище работят специалисти, които активно подпомагат учебната работа с тези деца и допринасят с труда си те да се чувстват равноправни и да получават така необходимата им подкрепа и уважение.

Организирана е Седмица на отворените врати, специалистите показват под какви форми се провежда тяхната работа.

На организирания от МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА,НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА,РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО- БУРГАС,ОБЩИНА БУРГАС,БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ – ЧЕРНОМОРСКИ РАЙОНИЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ – БУРГАСНАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА, КОМПЮТЪРНА РИСУНКА ИФОТОГРАФИЯ„МОРЕТО НЕ Е ЗА ЕДНА ВАКАНЦИЯ”- 2021 г. бяха отличени :Лиляна Господинова от 7 клас с грамота и награда, за участиеиАлександър Методиев от 7 клас -3то място с медал, грамота и награда.Конкурсът е част от програмата на Община Бургас и Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас за отбелязване на Международния ден на Черно море- 31 октомври

В конкурса за рисунка на Младежки дом-гр.Самоков на тема – „Историятя на моя роден край“ , Руска Георгиева и Мария Зоранова от 7клас бяха отличени с грамоти и награди .

Областна администрация на Софийска област за четвърта поредна година организира конкурс за есе и рисунка под надслов „Мисия Будител“ по случай 1 ноември – Ден на народните будители, а тази година и посветен на 1340 години от основаването на българската държава.Конкурсът се провежда между учениците от училищата в Софийска област.Аси Яворов от 3 клас получи награда и грамота от Областния управител на София област г-н Радослав Стойчев за отлично представяне в конкурса.

Здравейте госпожо Димитрова!

От ОБУ“Неофит Рилски“ гр.Самоков18 ноември – Международен ден без тютюнопушене „Спри сега за по-добро здраве утре“.Всяка година третия четвъртък на месец ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Макар и трудно в този момент организирахме редица инициативи с цел мотивиране на малките ученици да се предпазят от този порок. Най- добрата превенция за намаляване на тютюнопушенето сред младежите е изграждане на знания и нагласи за вредите, които то нанася на всички органи и системи в човешкото тяло. Според експертите най- подходящият период за повлияване на положителните нагласи на децата към тютюнопушенето е 4-7 клас, като това е процес в който трябва да се включи цялото общество.Класните ръководители на четвъртите класове подготвиха и предоставиха презентация за вредата от тютюнопушенето на всички останали колеги и класове. Учениците работиха в домашни условия под ръководството на класните си ръководители направиха рисунки по темата и показаха, че имат отношение и не приемат пушенето като нещо, което те харесват.Поздрави!

Седмица на бащата се отбелязва за девети пореден път и е инициатива на националната кампания за бащина грижа „Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.

Тази година си говорим за суперсилите на татковците и ще обявихме Седмицата като „Седмицата на супертатковците“! Знаем, че всеки татко има своята суперсила – може да е спорт, готвене, екскурзии или каквото и да е – важното е да прекарва хубаво и интересно времето с децата си.

Със снимките и клипа ще се включим към инициативата на писателя и драматург Здрава Каменова, която създаде книгата „Седмицата на супертатковците“ специално за Седмица на бащата 2021.

Конкурс за есе и рисунка под надслов „Мисия Будител“

Областна администрация на Софийска област за четвърта поредна година организира конкурс за есе и рисунка, по случай 1 ноември – Ден на народните будители,  между учениците от училищата в Софийска област, под надслов „Мисия Будител“.

Кои са народните будители?Свети Кирил и Свети Методий,Паисий Хилендарски ., Петър Берон, братя Миладинови,Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски,Христо Ботев, Иван Вазов и още много българи. Те са помогнали на народа да се пробуди от мрака и незнанието. На този ден отдаваме почит на родолюбивите просветители.В годините на робство и безправие те са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, за нашето славно минало.Народните будители са светъл пример за нас. Те са ни завещали своята смелост, честност и своята дълбока любов към Отечеството. Вдъхновени от живота и делата на нашите славни предци, учениците от обединението на третите класове , реши въпреки наложените обстоятелства и трудности, да поднесе на всички ученици и колеги учители онлайн тържество посветено на празника. То има за цел да съживи духа и да ни даде сили да покажем, че и ние сме достойни наследници на великите наши будители. Класните ръководители и учителите от подготвителните групи поднесоха в екипите си информация за празника под формата на презентации.

Вдъхновени от есента

Вдъхновени от есента, ученици и педагози, подготвиха изложба под мотото „Златна есен при нас е дошла”. Използвахме възможността да сменим темата за Ковид и да внесем оптимизъм, настроение и красота в училище.

Създадоха се есенни „шедьоври”от листа,кестени,царевица,шишарки, жълъди,дървесни кори ,горски мъх и други природни материали.Коридорите и фоайетата грейнаха в пъстрите есенни цветове.Вложена бе много емоция при изработването на рисунките и паната дори и от най-малките.

Есенната изложба е част от дейностите по възпитаване на екологична култура у децата и учениците, съобразно Еко –програмата на учебното заведение. Създадоха се идейни проекти с много творчество и ентусиазъм.

Дни посветени на усмивката

Няколко дни с прекрасни инициативи, посветени на усмивката. Учениците от първите класове и техните учители ЦДО,организираха няколко дни изпълнени с настроение. Ръчно изработени емотикони с усмивка обиколиха всички класове и приповдигнаха настроението и на учители и на ученици. Малките творци пресъздаваха усмивки и на рисунки на асфалт. Пяха се песни посветени на този символ на доброто. И малки и големи разбраха, че по света прегръдките, ръкостискането и поклонът могат да означават различни неща, усмивката обаче навсякъде издава едно и също нещо – щастие и доброжелателство.

Световния ден на здравословното хранене

Измина една седмица посветена на здравословното хранене.Колегите от ЦДО на третите класове, направиха сериозна кампания във връзка със Световния ден на здравословното хранене на децата. От специално подготвена брошура всеки клас се запозна какво трябва да бъде менюто на детето. Направена бе нагледноразлика на дете, което се храни здравословно и друго, което не го прави. Дадени бяха ценни полезни съвети. Във всеки клас бе показана пирамидата на здравословното хранене.Тя има основен принцип – разнообразието на хранителния прием, постигнато чрез всекидневно консумиране на храни от различни групи. Децата активно се включиха да подбират, оцветяват и подреждат полезните плодове и зеленчуци.

Скъпи ,наши неуморни спасители...“ така започва поздравът на учениците към колектива на „МБАЛ-Самоков“ ЕООД.
Още един мил жест към медиците в „МБАЛ-Самоков“ ЕООД. Този път от учениците на Обединено училище“Неофит Рилски“ гр. Самоков с ръководител Г-жа Копаранова. С ръчно изработени икони и поздравителни картички те пожелават на медиците ни:“ Да съумем да запазим магията на Коледната нощ през цялата година, да бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден-една усмивка, едно добро дело, един топъл жест!“ Сърдечно Ви благодарим мили деца! ❤️ https://www.facebook.com/mbalsamokov/posts/411099930238789

На 27,02,2021г. в град Елин Пелин се проведе турнир по крикет за „Купа на община Елин Пелин“. В него взеха участие учениците  от ОбУ “ Неофит Рилски“ гр. Самоков с ръководители Иванка Николова и Галина Димитрова. Отборът на Обединено училище “ Неофит Рилски“ се класира на 2 място за възраст до 16 год.

На 12 октомври от 14.00 ч. на площада в Самоков се проведе национална информационно-комуникационна кампания “Бъди войник”. В кампанията се включиха учениците от 9 и 10 клас при ОбУ“Неофит Рилски“-Самоков, които ще изучават военно обучение и защита на Родината.

Беше направен показ на въоръжение и техника, както и информационна борса.
Националната кампания “Бъди войник” се реализира от Министерство на отбраната за втора поредна година. Нейната цел е да популяризира възможностите за постъпване на служба в Българската армия, вакантните длъжности, условията и начините за кандидатстването, както и да насочи вниманието на младите хора към професионална реализация във въоръжените сили. Една от основните цели на кампанията е обогатяването на патриотичното възпитание на подрастващите.

Учениците се запознаха се с въоръжението и техниката на българската  армия и информационната борса.

25.09.2020г. БЪДИ АКТИВЕН.

В Обединено училище „Неофит Рилски “ гр. Самоков отбеляза  Европейския ден на спорта в училище.

Под ръководството на учителките по физическо възпитание и спорт /И.Николова и Г.Димитрова / се проведоха   различни спортни занимания под лозунга :  „Чрез спорта подобряваме психичното здраве при децата в нашето училище“.

По екологична тема : „ЧИСТО УЧИЛИЩЕ!!! Боклукът няма сам да скочи в кошчето“ учениците се забавляваха, играейки събираха разделно  отпадъци .